2014
Daantjes Weblog.


Menu 2015

Jaren overzicht

December 2014

November 2014

Oktober 2014

September 2014

Augustus 2014

Juli 2014

Juni 2014

Mei 2014

April 2014

Maart 2014

Februari 2014

Januari 2014

Menu 2013

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

Meta Data JPEG Files

Wat vele niet weten. is dat Jpeg files die uit de digitale camera komen meta data bevat. In deze Meta Data slaat de camera gegevens op over de betreffende foto. Zoals het merk en het model van de camera. Wanneer de foto genomen is. En waar de foto genomen is. Voor dat laatste moet de camera met een GPS ontvanger uitgerust zijn. Het merendeel van de camera's heeft geen GPS. Maar Daarnaast wordt ook brandpunt afstand, ISO snelheid, Belichtingstijd en diafragma geregisterd en nog wat meer instellingen van het gebruikte objectief.

Privacy en veiligheid instanties schreeuwen moord en brand vanwege deze praktijken. Omdat niet iedereen bewust is van deze Meta Data. En elke foto die je onbewerkt op het Wereld Wijde Web zet bevat deze metadata. De Jpeg standaard biedt ook ruimte voor deze Data. Het is ook een stukje bewustwording dat gps coördinaten in het foto bestand ingesloten kan zijn. In de Windows verkenner kun je deze metadata makkelijk aanroepen. Klik rechts op een foto bestand dat afkomstig is van een digitale camera. Kies dan "Eigenschappen" en kies daarna voor het tabblad "details". En je kunt veel Meta Data van het betreffende bestand inzien.

Maar we wijken af. Zoals het bij kritische fotografie normaal is. Willen we vaak weten met welke instellingen de foto genomen is. Dus wat is er leuker dan dat je website deze informatie kan tonen. Zo moeilijk moet het niet zijn. De data zit inmiddels in het bestand ingesloten. Dus met Google en PHP.net manual zou het moeten lukken om mijn fotoboek script op Daansweb site zodanig aan te passen dat bij een getoonde foto kunt zien met welke Camara de foto gemaakt is. En met welke Sluitertijd, Diafragma, ISO snelheid en welk Brandpunt de foto gemaakt is.

Vrij snel kom je er achter dat je met een 2 tal commando's de volledige Meta data en de bestandsdetails kunt inlezen in een array. Goed nu alleen de gevraagde gegevens uit een array proberen op te vissen. Om achter juiste variabelen te komen was niet gemakkelijk. Omdat veel informatie op het web voor bepaalde doelgroepen geschreven is. Stonden de specifieke fotografie variabelen zoals brandpunt en sluitertijd niet omschreven in de vele handboeken voor het PHP script. Het was toch een zaterdag avond flink uitzoeken om juiste 4 variabelen te vinden. Zeker omdat deze variabelen hoofdlettergevoelig waren. Was ik toch een hele zaterdag avond bezig om mijn site 4 stuks variabelen te laten weergeven.

Maar het is uiteindelijk gelukt. Niet alle foto's blijken hun meta data nog te hebben. Zeker de foto die uit RAW bestanden voorkomen of verwerkt zijn met een fotoprogramma blijkt de meta data weg te zijn. Maar bij vele foto's ook weer niet. Het is in ieder geval een leuke toevoeging aan de site. De gegevens worden weergegeven in de fotoboeken wanneer er maar 1 foto wordt weergegeven. Het staat vanwege plaatsgebrek niet in de overzichten.


Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.
9 *
Bezoekers vinden
dit goed.
6 *
Bezoekers vinden
dit slecht.
2 *
Bezoekers zijn
boos.
2 *
Bezoekers vinden
dit geweldig.
2 *
Bezoekers zijn
medelevend.
2 *
Bezoekers vinden
dit grappig.
1 *
Bezoekers zijn
verbluft.
1 *
Bezoekers zijn
verdrietig.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.