2012
Daantjes Weblog.


Menu 2013

Jaren overzicht

December 2012

November 2012

Oktober 2012

September 2012

Augustus 2012

Juli 2012

Juni 2012

Mei 2012

April 2012

Maart 2012

Februari 2012

Januari 2012

Menu 2011

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

ICT ellende.

Er waren computer problemen met een administratie programma op de praktijk van Anneke. Anneke vroeg of ik wilde langs komen wanneer ik vroeg afgewerkt was om dan samen met de software leverancier te bellen, voor een oplossing.

Ik had aan mijn werkgever gevraagd of ik op maandag vroeg thuis kon zijn en verzocht dat ik op Dinsdag niet al te vroeg hoefde te beginnen. Het probleem was dat mijn moeder in het boekhoud gedeelte alle boekingen van een dag kwijt was geraakt.

De hel(p)desk medewerker kwam ook tot de conclusie dat er geen boekingen waren op die betreffende werkdag, Maar de hel(p)desk medewerker wilde niet geloven dat de boekingen er daadwerkelijk in hebben gestaan. Hij beweerde zelfs dat ze doelbewust verwijdert waren. Een hele dag werk weer bewust verwijderen. Hoe komt ie erop? En de gegevens waren al een tijd weg omdat ze ook niet meer op de back-up stonden. Het ergste was dat de helpdesk medewerker ons niet wilde helpen. Zelfs naar meerdere malen gesuggereerd is dat er iets mis is met de database. Uiteindelijk hing de hel(p)desk medewerker de telefoon op. Dergelijke actie die totaal onacceptabel is, En daar is het laatste woord nog niet over gesproken.

Het was duidelijk dat de Database van het programma met de hand na gekeken moest worden. De Database was MS-Acces bestand. Gelukkig kan ik die openen. Dus ik had de database bestand op een USB stick gekopieerd, om daarna het met Acces te bekijken en te kunnen corrigeren. Nu was dat een bestand van ruim 500 megabyte. Dus dat zijn heel veel gegevens. Veel gegevens hoef ik niet door te lopen, Want het probleem zat in de boekhouding. De Patiënten gegevens en agenda was het probleem niet.

Ik wilde het bestand in acces openen. En het bestand bleek beveiligd met een onbekend wachtwoord. Het is zeer frustrerend wanneer je niet aan je eigen data kan. Maar een Acces bestand is nog makkelijk te kraken. Ik moest daarvoor wel het internet op. Om te weten hoe je een acces bestand kraakt. Uiteindelijk had ik een oplossing om het onbekende wachtwoord te achterhalen. Waarmee ik toegang kreeg tot de database. Alleen dat heeft al 30 minuten gekost in mijn eigen vrije avond.

De vermiste boekhoud posten had ik binnen een kwartier gevonden. Alleen moest ik er achter komen waarom het computer programma de posten niet meer wilde zien. Daarvoor moest ik gaan proberen om de database te doorgronden. Ik moet weten hoe de database in elkaar steekt. Hoe koppelingen tussen de gegevens tabellen gemaakt zijn. De ID sleutels waren 128 bit en werden als hexadecimaal weergegeven. Met ID sleutels worden de gegevens genummerd. Nou heb ik geen moeite om hexadecimale te lezen. Maar omdat s'avonds te gaan doen is heel vermoeiend. En hexadecimaal van 128 bit ziet er ongeveer zo uit : "990C245A-08D6-4DF2-B88B-B9A527B5B76D"

na veel vergelijk en verbanden zoeken. Kwam ik er achter dat 1 bepaalde hexadecimaal van een compleet afschrift niet naar de juiste pagina van boekhoud posten verwees. Nadat ik die hexadecimaal had vervangen door juiste hexadecimaal klopte alles weer. En toen was 1 uur 's nachts. Gelukkig had ik nog aan de planner gevraagd om te zorgen dat ik niet vroeg hoefde te beginnen.

Mijn moeder was blij dat haar gegevens weer beschikbaar waren. Maar zij was niet blij dat ik een avond moest opofferen omdat een software bedrijf haar verplichtingen niet na kwamen.


Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.