2011
Daantjes Weblog.


Menu 2012

Jaren overzicht

December 2011

November 2011

Oktober 2011

September 2011

Augustus 2011

Juli 2011

Juni 2011

Mei 2011

April 2011

Maart 2011

Februari 2011

Januari 2011

Menu 2010

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

De Stemcomputer

De stemcomputer mag bij verkiezingen niet meer gebruikt worden. Tijdens de laatste gemeenteraads verkiezingen waren er incidenten met het tellen van de stemmen. In de gemeente Rotterdam waren er individuen die meerdere kiezers passen hadden gekregen. Daarnaast namen meerdere mensen in het stemhokje plaats. In Tilburg mochten studenten bij het tellen van de stemmen niet lijfelijk aanwezig zijn. Burgers mogen aanwezig zijn bij het tellen van de stemmen. Dit is een burgerrecht, dat bij een volwassen democratie hoort. Vanwege deze incidenten zou Nederland eigenlijk bij de komende verkiezingen, bij de VN om internationaal toezicht vragen. Zeker de gebeurtenissen in Tilburg zijn uiterst verdacht.

Nederland is een Democratie. De kracht van een democratie is transparantie. Democratie moet controleer baar zijn. Daarom zijn vergaderingen in de gemeenteraden, Provinciale staten en de Staten Generaal openbaar. Zodat de burger mee kan kijken/luisteren. Ondanks dat de burger de 1e kamer niet kiest, zijn de vergaderingen van de 1e kamer ook openbaar. Ook de verkiezingen moeten hierom ook openbaar en controleerbaar zijn.

De voorheen gebruikte stemcomputer was op afstand af te luisteren. Nu is privacy van de individuele stem gerechtigde ook een belangrijk iets. Want een individuele stem mag namelijk niet leiden naar een individueel persoon. Maar de stemcomputer heeft een veel groter probleem. De burger kan de werking van het apparaat zelf niet controleren. De opbouw van de stemcomputer was geheim. En de broncode van de software die daar op draait is ook niet vrij beschikbaar. Wanneer die software wel vrij beschikbaar was. Is een kraak voor die software zo geschreven.

Kijk maar eens naar je eigen computer. Wie weet wat een bestuurings systeem zoals Windows 7 allemaal doet en kan. Ik heb laatst een boekje gekocht over Windows 7. Het is boekje van 1050 bladzijden en is volledig in het Engels. Nu zal de software in de stemcomputer minder geavanceerd zijn dan dat van Windows. Maar desondanks kan de burger de software niet controleren. Evenals de correcte werking van de software. De stemcomputer is een mooi apparaat dat BV aangeeft dat je op Mark Rutte stemt. Maar intern kan jou stem als een stem op Femke Halsema weg geschreven worden. Niemand die daar ooit achter kan komen.

Heb je wel eens geprobeerd een streep van rood potlood proberen uit te gummen? Of heb je wel eens geprobeerd het rode potlood op afstand af te luisteren? Het rode potlood zorgt er voor dat de stemgerechtigde anoniem kan stemmen. En dat met het rode potlood moeilijk te frauderen is. Maar vooral het potlood is controleer baar. Het nadeel is, dat er met hand geteld moet worden. En dat kunnen wij mensen anno 2010 kennelijk niet meer.

Computers maken geen fouten. De fouten die computers maken zijn veroorzaakt door diens programmeurs. Heel veel fouten worden door gebruikers gevonden. En veel fouten en zwakheden in de code zullen nooit gevonden worden. Is de code die gebruikt wordt in de stemcomputer echt helemaal foutloos? De transparantie is bij een stemcomputer weg. In een democratisch zoals Nederland kan dit echt niet.

Vanwege de problemen tijdens de laatste gemeenteraad verkiezingen wilt een groep burgemeesters dat de stemcomputer weer wordt ingevoerd. Het is zorgwekkend om te zien dat er in Nederland burgemeesters zijn die al kennelijk vergeten zijn, waarom het gebruik van de stemcomputer is afgeschaft.

Ik zal de om bovenstaande redenen stemcomputers nooit vertrouwen.

http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl



Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.